Atari 520ST: A Hands-On Report

På jakt efter något (givetvis) datorrelaterat på nätet snubblade jag över artiklar från en amerikansk tidning som hette Compute! som gavs ut mellan 1979 och 1994. I oktobernumret från 1985 publicerade de en presentation av Atari 520ST som strax innan visats på datormässan Winter CES.

http://www.atarimagazines.com/compute/issue65/520st.php

Denna artikel var ett mycket intressant tidsdokument och gav mig lite ny trivia kring fenomenet Atari, och bland annat då inte minst hur Jack Tramiel bara ett halvår efter att han köpt Atari Corp från Warner Communications lyckades visa en prototyp på Atari ST-datorn på mässa! Eftersom ST dessutom hade grafiskt användargränssnitt kan vi givetvis även räkna med att den i artikeln jämförs friskt med Apple Macintosh som släpptes året innan.

Men det är inte därför jag gör det här inlägget… utan det är för att det var en mening som fångade mitt intresse och verkar presentera en mycket intressant finess med TOS, det står nämligen så här:

”But GEM is really just a shell-a layer between the user and the real operating system, CP/M-68K. In fact, it’s possible to leave GEM and enter this lower level. All the fancy graphics can be made to disappear and you see a screen prompt, A>. This prompt is familiar to users of CP/M and MS-DOS/PC-DOS (a descendant of CP/M). You can enter commands such as DIR to call a disk directory or TYPE to display a file.”

Den funktionen måste sedermera ha plockats bort, eftersom det där känner jag inte igen alls från TOS, och jag känner mig nästan lite dragen vid näsan! Det där hade jag nog velat ha, men jag anar att det togs bort för att, precis som på Apple Macintosh, hålla användarna borta från att pilla i saker som de kanske mår bäst av att inte pilla i.

Det är ett stort nöje att med facit i hand i gamla tidningar läsa om hur datorbranschen såg ut på 80-talet, då de här artiklarna skrevs. Jag kommer att forska lite mer kring Atari ST:s födelse och hur den mottogs av media. När vi i Svenska Atariklubben gav ut en tryckt tidning skrev jag en artikel om hur Atari ST mottogs av branschen och vad som tycktes om den i tidningen Microdatorn… det här blir väl en fortsättning på – förstår jag nu – det bara påbörjade arbetet.

Det vore roligt med feedback på det här inlägget! Vad hade hänt om man hade kunnat gå i terminal-läge på Atari ST redan från början? Enligt de skärmdumpar som presenteras i artikeln verkar TOS även erbjudit lite mer än bara fönster och menyer i prototypen… tänk om de bitarna också fått vara kvar!

4 svar på ”Atari 520ST: A Hands-On Report

  1. Är det inte så att man kom på at cp.m inte var speciellt hett längre ano85. Sedan var det säkert bättre att ha en tydlig profil att det är Hit vi vill. Inte hålla kvar vid sådant som säkert ansågs höra dåtiden till. Detta är bara mina spekulationer.

  2. Japp. CP/M skrotades till förmån för DR:s experimentella OS – GEMDOS.

    Dadhacker skriver lite om det:
    http://www.dadhacker.com/blog/?p=1000

    ”None of us liked CP/M-68K. So when we heard that someone at DRI had been doing something much better, even though it was still unfinished, we unofficially jumped at it. GEMDOS started as a skunkworks project by a DRI engineer who had a reputation for being a loose canon. GEMDOS had a heirarchical file system that was compatible with MSDOS; it had a few other improvements, but this was the biggie. But in December 1984 GEMDOS was still being written.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.