HöSThack 2022

Äntligen, det är dags för HöSThack!

Plats: RELFA – Spelens hus på Bangatan 14 i Falköping.
Tid: Hacket öppnar på fredagen 23/9 kl 17:00 och pågår till söndag 25:e kl 14:26.

Först några inledande ord från Ordförande Persson. Känsliga läsare varnas.

”Atari som varumärke har fyllt 50. Själv blev jag 45 ungefär samtidigt.

Detta gör mig till en arg medelålders vit man.

Och jag är helt sjukt medelålders. Hur vit jag är har varit föremål för diskussion; jag ser ut som [fan | farsan], men morsan1 var helt säker på att [brevbäraren | brandinspektören] var lite mer sydländsk.

Framförallt är jag väldigt, väldigt, arg. Varför är jag så väldigt arg? Ett ord:

Amiga2.

Fienden.

Nejdå, nu är vi ju vänner. Vi förstår och respekterar varandra. Alla ska med.

– ”Oj, men 4096 färger är ju fler än 512, tänka sig” säger man.
– ”Oj, kan man rita grejer utan hårdvarusprites, där ser man”.
– ”Din dator är ju också fin”.

Så jävla slätstruket. Är detta på riktigt? Vi sitter väl för fan inte i ring och sjunger kumbaja? Jodå. Mitt unga jag kräks och konstaterar att framtiden stavas ”lamer”. Tänk om vi hade vetat detta när vi möblerade om ansiktet på varandra en gång i tiden. Var den kampen förgäves?

Nej, säger jag. Min dator är bättre än din. Din dator är kass.”

1. Ordförandens morsa hävdade dessa saker för att reta upp hans farsa, inget annat.
2. ”Amiga” betyder ”arsle” på Swahili.

 • Temat är Datortjaffs!
  Fick du stryk i plugget på grund av:
  – Attributproblem
  – Fel skärmupplösningar
  – Rätt ljudkrets
  – Fel ljudkrets
  – Blå skrivbordsmiljö
  – Grön skrivbordsmiljö
  – Runda pixlar

  Hade Du särskilt fjantiga customkretsar/stödhjul i din dator och använde detta för att kompensera för dina egna tillkortakommanden? Har du 45-gradiga indenteringar i ditt kranium, eller aspirerar du på att få det?

  Kom! Denna gången kör vi utan säkerhetsord, propellerkepsar eller annan skyddsutrustning.
 • Höstens största brasklapp: Det snackas fortfarande om att vi fortfarande möjligen verkar befinna oss i utkanten av en pandemi som kanske sätter fart igen – därför målar vi fan på väggen i 512 färger och tänker redan på förhand att vi kan komma i ett läge där vi inte bör packa oss onödigt nära varandra om vi kan undvika detta. Bättre är att det blir lite luft mellan deltagarna. 

  Väntelista kan därvidlag komma att upprättas, så att om man önskar en plats tar vi beslut kring detta när vi vet om vi måste ta hänsyn till om densitet av gäster i lokalen. 

  I värsta fall kan man ta kontakt med oss på nedanstående mailadress och avvakta svar. Vi tar inget ansvar för dem som åker miltal på vinst och förlust och knackar på vår port och önskar en plats. Bedömer vi som arrangerar hacket som fullt får man respektera detta beslut.

  Vi upplever det otroligt trist att behöva ha beredskap för detta, men som alltid råder att det alltid är bäst att förekomma än att förekommas!
 • SKULLE LÄGET TILL PANDEMI MOT ALL FÖRMODAN ÄNDRA SIG KOMMER VI ANPASSA OSS OCH FÖLJA DE REKOMMENDATIONER SOM GES AV MYNDIGHETERNA. 
  Som besökare på hacket förväntas du respektera och följa de restriktioner som sätts upp här. Detta kan innebära att vi i halv-optimala fall kanske måste ställa in igen, och i värsta fall begränsa antalet besökare kraftigt. I sistnämnda fallet är det prioriteringsordning i anmälningsordning.
 • Inträdesavgift: Under detta hack kör vi 50 kr i inträde för de som föranmält till sekreterare, annars kostar det på plats 100 kr. Föranmälan bör garantera en plats om man anmäler tidigt (under förutsättning att det inte blir restriktioner om hur många man får umgås, förstås!) – du kommer att få en bokningsbekräftelse. Vi förbehåller oss rätten att se antalet datorplatser som fullsatta ifall den situationen skulle uppstå. Kontakta oss om du är osäker!
 • Fritt inträde för besökare som inte sätter upp dator utan kommer för att hälsa på och mingla. Minderåriga är välkomna i målsmans sällskap. Öppettider för detta är: Fredag 17-22, Lördag 10-22 och Söndag 10-14.
 • Föranmälan görs till den användare på domänen sak.nu som heter info. Se det som ett inträdesprov att bygga en korrekt e-post-adress av detta. Detta meddelande skall innehålla ditt namn, nick, telefonnummer och gärna vad hårdvara du kommer medföra. Om du ämnar sova i lokalen måste vi även veta det i anmälan! Lista över besökare som anmält sig och vill stoltsera med det längst ned i detta inlägg – vänligen meddela i din anmälan om du vill synas där eller ej!
 • Ta med förlängnings- och förgreningskablage så du överlever. Ett eluttag per person erbjuder vi. Kolla gärna en gång extra så ALLT ni behöver är med till hacket!
 • Om Falköping, lokalen och hacket i stort
  Falköping ligger längs västra stambanan och lite drygt en timme med tåg från Göteborg. Från Falköping C är det inte mycket mer än ca 600 meter till lokalen. Lokalen är spelföreningen Relfas klubblokal och den har fullutrustat kök och toaletter. Man får sova i lokalen, men då behöver vi ha vaken brandvakt under natten.

  Om det skall beställas färdbiljetter, samt bos på hotell, vandrarhem eller dylikt ber vi er att kolla upp avbokningsregler så det inte kostar en förmögenhet ifall vi tvingas ställa in!
 • Det händer att folk vidbringar saker till försäljning på hacket. Antingen till fast pris eller auktion. Och som alltid: SAK frånskriver sig allt ansvar vid dessa transaktioner! Skriv gärna i kommentarer till inbjudan om ni ämnar sälja något, så det blir reklam för det.

För allas trevnad ber vi dig som besökare att följa några enkla regler!

 • Följ rekommendationer från myndigheter beträffande pandemiläget.
 • Inget bråk
 • Ingen rökning inomhus
 • Inga droger
 • Kasta ert skräp i papperskorgen
 • Förpassa pet-flaskor och -burkar i för ändamålet avsedd behållare.
 • Var rädd om lokal, möbler, kök, toalett etc
 • Ingen alkoholkonsumption är tillåten i lokalen! Nolltolerans råder.
 • Använd sunt förnuft när du komponerar eller lyssnar på musik; försök inte överrösta varandra, och använd hörlurar i situationer där man normalt sett gör det.

Överträdelse kan innebära avhysning från lokalen och avstängning från arrangemanget. Vi som organiserar HöSThack 2022 förbehåller oss rätten att avgöra vad som utgör en tillräckligt grov överträdelse.

VÄLKOMMEN!

(OBS: Med reservation för ändringar, avdrag och tillägg. Håll er ajour med innehållet i inbjudan.)

ANMÄLDA BESÖKARE
Fnorder, Atari 1040STFM + CosmosEx (Med reservation för förändringar…)
PeP, [undisclosed hardware]
hencox of nature, Atari Falcon + ct60 + SV
instream of nature, Atari Falcon + ct60 + SV
Nollkolltroll, PZ1, 6502-laptop
bjonte, VIC20
TBC, Mega65
Syntax
GreatGuy, Atari 1040STE
agranlund, Atari 520STM
MrSVCD, *något*
Redreamer, C64
Nitro, Virtual Boy och JAMMA
Slagfast, sannolikt C64 + något mer
digix, okänd hårdvara
Evil/DHS, ”Till skillnad från ordförande, något med äkta fujimärke på. En bättre dator än hans alltså.”
Sven Karlsson, ”Något Atari-relaterat som kanske kan imponera på någon.”
[_ZiN_], moddad Atari STFM 😛
18 svar på ”HöSThack 2022

 1. Äntligen dags för lite samkväm i elektroners sken!

  I min uppväxt var det mer stigmatiserande att ha dator eller intresse för detta fenomen, snarare än vilken som var rätt. Visst, vi som hade datorer jämförde gärna också, men jag minns inget fiendskap. Nyfikenhet och avundsjuka i olika doser.

 2. I tidigt 90-tal jobbade jag på industri med en kille som hade Amiga och vi hade storvulna planer på att skapa ett multimediapresentationsprogram gemensamt och parallellt i AMOS och STOS, och men dessvärre dog det ut efter bara några veckor då ingen av hos hade någon större koncentrationsförmåga.

  Enda ”fiendskap” jag personligen råkade ut för var på en grillfest typ 2003-2004 någonting när jag hade jobbat med en kvinna från Kenya några år, och hade snappat upp lite ord på Swahili – detta har betydelse för anekdoten.

  Jo, vi var på grillfest, och av någon anledning kom vi in på ämnet datornostalgi och det var roligt att dryfta sina erfarenheter och minnen. När jag kom in på att jag gick från C64 till Atari var det en kille med skjorta och kavaj (ett par steg över den klädkod alla andra bar – shorts och t-shirt – på den i övrigt avslappnade grillfesten) som uppenbarligen var trygg i sitt Amiga-ägande och klippte till direkt.
  -”Ah”, sa han och skrockade överlägset, ”Hat-ari. Ja, någon måste väl ha *sånt* också…?”
  Betoningen på ”sånt” låg på ett sådant sätt att man insåg att han tyckte att det värderades lägre än det mesta, och det var tvivelsutan att man skulle hata Atari, därav öknamnet.

  Men jag hade – pga min tidigare nämnda bakgrund – faktiskt svar på tal:
  -”Hatari…?” sa jag och smakade på ordet lite väl överdrivet.
  -”Jaa…” fortsatte jag, ”Hatari betyder farlig på Swahili, så jag förstår att du kallar den så.”

  Han hittade någon annan att prata med. 🙂

 3. NKT Industrier UPA ämnar hålla kursen ”Intro till assembler” på en whiteboard i lokalen. Syftet är att introducera assembler för räddhågsna programmerare av framförallt 68000-processorer, men även lite diskussioner kring 6502 och Z80. Introduktion och översiktsvyer, generella knep snarare än kodexempel, länkar till bra resurser för vidare studier på egen kammare.
  Vidare kommer senaste bärbara apparaten PZ1 förevisas för nyfikna åskådare. Den kraftfulla 65C02-processorn klockas i fantastiska 2MHz och minnet på hela 512KiB hanteras galant av den flertrådade BASIC:en. Grafik och ljud är en självklarhet.

 4. Packar med omsorg ner allt som ska med, fullt medveten om att jag alltid glömmer nåt ändå. Supertaggad att det äntligen är dags igen!

  • Grymt hack som vanligt. PP är obegripligt entusiastisk över en Spectrumspelande Atari som egentligen är en Amiga, å då är allt bra!? Fnorder vinglar fram å tillbaka mellan ST och Falcon med oklar men samtidigt solklar riktning. Jag sätter i mig (för mig) för höga koffeindoser (2 stora koppar te) och vaknar till liv och orkar koda lite sista timmarna på Söndagen. Tack för att jag var välkommen trots jag hade FEL dator med mig!
   Brunsmet å kladdfärg på er, på återseende!

 5. Ha det kul! Jag övervägde att åka men annat kom i vägen (även) denna gång. Förhoppningsvis blir det fler tillfällen i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.